Blog van onze bestuurder Ria Knotters

Blog februari 2024

Alles is welzijn

Wat is welzijn? 

Iedereen die in de zorg werkt is bezig met welzijn. Met welzijn wordt bedoeld dat het zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal goed met een persoon gaat. Welzijn is voor iedereen anders en afhankelijk van zijn of haar staat van zijn.  

Wat kan een zorgprofessional doen aan welzijn? Daarvoor moet je door de ogen van de bewoner kijken, zien en voelen wat hij of zij nodig heeft. Wat maakt dat onze bewoner een fijne dag heeft? Als je weet welke rituelen de bewoner fijn vindt, kun je aan die behoefte voldoen. Denk daarbij aan rituelen in de dagelijkse ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen) of de persoonlijke verzorging. Welzijn is ook het voorlezen van de krant in de huiskamer of het afspelen van muziek, waarvan je weet dat de bewoner die waardeert.  

Welzijn is niet alleen goed voor onze cliënten. Het is ook goed voor jezelf en je collega’s zorgen. Als je lekker in je vel zit, kun je beter voor een ander zorgen. Ga eens met elkaar in gesprek over wat welzijn voor jou/jullie betekent. Het kan tot verrassende inzichten leiden. Je collega kijkt er vast anders tegenaan, heeft andere voorkeuren en andere ideeën over wat welzijn is. Deze zijn niet minder, maar hooguit anders dan jouw eigen voorkeuren en ideeën.  

Het ervaren van welzijn zit ook in het zorgvuldig met elkaar omgaan, zonder direct te oordelen en met enige zachtheid.  Luister naar elkaar en geef elkaar eens een compliment.   

Tot slot: welzijn raakt aan onze kernwaarden, zo werken wij: met liefde, met respect, deskundig en in verbinding met elkaar.  

Ria Knotters

 

Blog december 2023

Blog augustus 2023

Blog juni 2023

Blog april 2023