Werken bij

Westerkim Leerplatform


Wil jij leren op je eigen tijd? Dan ben je bij de Westerkim aan het juiste adres. Wij hebben volop e-learning modules op allerlei gebied. Vraag naar de mogelijkheden. Bel of mail Tjitske Hoekstra of Christine Wildvank.

E: t.hoekstra@westerkim.nl of tel. 06 – 21 30 95 99
E: c.wildvank@westerkim.nl of tel. 06 – 11 35 01 28

Vanaf 1 mei 2022 is het Westerkim Leerplatform van start gegaan. Dit is een leerplatform met ongeveer 800 e-learning modules. Een groot aantal hiervan is specifiek gericht op de zorg, maar we beschikken ook over modules op het gebied van o.a. psychologie, vrije tijd, social media, vreemde talen, Microsoft Office, gezondheid, loopbaanontwikkeling.

Jaarlijks is het doornemen van een aantal e-learning modules verplicht (bijvoorbeeld om bekwaam te blijven). Daarnaast kan iedere medewerker onbeperkt e-learning modules naar keuze volgen.

Naar de e-learnings (via SDB)

 

Instructievideo

De ervaringen van Patricia van der Poel met het Leerplatform

“Niet langdradig, geen lappen tekst en je klikt gemakkelijk door”

Patricia van der Poel, Verpleegkundige op ‘de Hondsrug’, moet zich regelmatig laten bijscholen op IG-handelingen en dan zijn de e-learning modules ideaal. Ze is, zoals ze zelf zegt ‘meer van de praktijk’. In plaats van het doorlezen van een leerboek bekijkt ze liever filmpjes. Dat kost minder tijd en is leuker. Wat belangrijk is, vindt Patricia, is dat het aantrekkelijk moet zijn voor zowel de ervaren als de beginnende (zorg)medewerker. Dat er voor ieder wat wils is.

“Handig is dat je het altijd terug kunt kijken, ook als je een fout antwoord hebt gegeven. Soms moet je ook goed lezen. Dan zijn drie antwoorden goed en moet je dus ook drie aanklikken. Wat verder mooi is, is dat het systeem bijhoudt welke e-learning modules je hebt gevolgd en dat erbij staat hoe lang hij geldig is”. “Voorwaarde moet zijn dat de modules aansluiten op de praktijk” zegt Patricia. Ze zocht bijvoorbeeld iets over maagsondevoeding, maar wat ze vond ging over de neusmaagsonde, terwijl zij zelf de PEG-sonde gebruikt.

Eerder deed Patricia een e-learning via een ander bedrijf, maar ze vindt de e-learning modules van de Westerkim uitgebreider, overzichtelijker en makkelijker. Als tip geeft Patricia nog mee dat je zou moeten kunnen kiezen bij hetzelfde onderwerp. In haar geval bijvoorbeeld: één over de neusmaagsonde, één over de PEG-sonde (met pomp) en nog één over het toedienen van medicijnen via de sonde.

Patricia zegt dat ze soms een stok achter de rug nodig heeft, anders laat ze het snel weer liggen met het risico dat ze het vergeet. Bij het leren via een e-learning module moet je wel zelfdiscipline hebben. Daarom zou het fijn zijn als het systeem je na een poosje een reminder geeft dat je weer verder moe, bijvoorbeeld via een mailtje.

In het algemeen is Patricia heel tevreden over de e-learning modules. “Het is niet langdradig, geen lappen tekst en je klikt gemakkelijk door. Wil je iets niet lezen, dan sla je het over. En wat ook fijn is: er zit geen tijdsdruk achter”. Van Patricia mag elke module wel een filmpje bevatten; dan beklijft het beter. Ze heeft nog een aantal modules staan die ze nog moet afmaken. Die bewaart ze voor een regenachtige dag. “Dat is juist zo fijn; je doet het op je eigen tijd. Bij mooi weer doe ik liever andere dingen, maar bij slecht weer kruip ik wel achter de laptop”.

“Leren via een e-learning module is ideaal’

Evelien Stuifzand volgt momenteel de BBL-opleiding voor Zelfstandig Werkend Kok bij het Alfa College. Dit gaat goed, maar toch wilde ze nog wat meer weten over allergenen. Toen kwam ze uit bij de e-learning ‘Eten en drinken’. Dit is een van de 800 e-learning modules die de Westerkim aanbiedt op allerlei gebied.

“Ik wilde graag precies weten wat er in welke producten zit, bijvoorbeeld melkallergenen. Dat vond ik in de e-learning module. Kort, krachtig en duidelijk. Voor mij was het een aanvulling op wat ik al wist, maar het was goed om het op te frissen. In de loop van de tijd zakt je kennis toch wat weg”.

“In het algemeen leer ik beter via e-learning dan uit boeken. Ik hou niet van lange lappen tekst. Bij e-learning modules heb je ook vaak filmpjes en dat maakt het leuk. Je ziet een kort stukje tekst, bekijkt een filmpje en maakt de meerkeuzevragen. Je sleept de antwoorden ernaar toe en ziet meteen of iets goed is. Vervolgens krijg je weer een kort stukje tekst met theorie. Je kunt ook even stoppen en later weer verder gaan. De eindtoets maak je pas als je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent. Ideaal. En na afronding krijg je een certificaat”.

De e-learning module van Evelien duurde slechts een uur, maar er zijn ook langere modules. Iedere cursist heeft een eigen omgeving. Daar komt de gevolgde e-learning module te staan en daar vind je de behaalde resultaten.

 

De voordelen van e-learning modules

  • Je leert op je eigen tijd wanneer je er zin in hebt
  • Je kunt de module op elke plaats doen (ook thuis)
  • Je leert makkelijker via een filmpje dan via een dik leerboek (je kijkt aandachtiger)
  • Je kunt het even laten liggen en later rustig verder gaan
  • Je kunt de (resultaten van de) e-learning module later altijd weer inzien
  • Inloggen gaat via SDB (het gemakkelijkste via de laptop)
  • Als je zoekt op een zoekterm, dan krijg je alle e-learning modules over dat onderwerp in beeld. Ook zijn er categorieën, waarin modules geclusterd zijn.