Kerstkoekjes

Klassieke Kerstkoekjes (ca. 30 stuks)

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 g bloem

  • 125 g koude roomboter (in blokjes)

  • 125 g kristalsuiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 1 ei

  • Snufje zout

Voor decoratie (optioneel):

  • Poedersuiker

  • Een klein beetje water of citroensap

  • Kleurstoffen

  • Kerst sprinkles/versiersels

Bereidingswijze

1. Maak het deeg

  1. Meng bloem, suiker, vanillesuiker en zout in een kom.

  2. Voeg de koude boter toe en wrijf deze met je vingers door het bloemmengsel tot een kruimelig deeg.

  3. Voeg het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.

  4. Vorm een bal, wikkel in folie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

2. Steek de koekjes uit

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (boven/onderwarmte).

  2. Bestuif het werkvlak licht met bloem.

  3. Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dik.

  4. Steek figuren uit met kerstvormpjes (ster, kerstboom, sneeuwvlok…).

  5. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.

3. Bakken

  • Bak de koekjes 10–12 minuten, tot de randjes licht goudkleurig zijn.

  • Laat afkoelen op een rooster.

Decoreren
Maak glazuur door 100 g poedersuiker te mengen met 1–2 tl water of citroensap.
Voeg eventueel kleurstof toe en versier de koekjes wanneer ze volledig zijn afgekoeld.