Historie - woonzorgcentrum de Westerkim in Hoogeveen

Organisatie

Historie

De historie van de Westerkim gaat terug tot 1967 toen de Hervormde Stichting Bejaardenzorg het huis bouwde.

Historie

Opening in 1967

Het is 9 mei 1967 als ds. A.G. Roeders de Westerkim opent als bejaardencentrum van de Hervormde Stichting Bejaardenzorg. In zijn toespraak benoemt hij het “vernieuwde diaconaal denken” dat met de bouw van het bejaardencentrum zichtbaar wordt. Zuster A. Mulder is de directrice van de Westerkim en  ook de eerste bewoner van het centrum. Zij leidt tot oktober 1981 de Westerkim. Bij de start bestaat het personeelsbestand uit 21 mensen.

Renovatie in 1987

Na 20 jaar is het huis toe aan een grondige renovatie. Er is behoefte aan grotere kamers en daardoor wordt het aantal kamers teruggebracht naar 84. Tijdens de bouwperiode verblijven de bewoners in noodwoningen en tijdelijke units verbinden de noodwoningen met elkaar.

De Westerheem

De oude flatjes van de Christelijke Woningbouwvereniging Hoogeveen e.o. aan de Jozef Israëlsstraat maken in 1992 plaats voor nieuwe aanleunwoningen. Deze woningen krijgen een directe verbinding met de Westerkim zodat de bewoners gebruik kunnen maken van de zorg uit de Westerkim.

 

de Westerstede

Kort na oplevering van de Westerheem volgt de bouw van de Westerstede. Dit gebouw met 16 appartementen is in eerste instantie bedoeld voor oudere mensen met een verstandelijke beperking. In de Westerstede is een unieke samenwerking tussen de Westerkim en Stichting de Leite, die verantwoordelijk is voor de huisvesting en dagopvang van verstandelijke gehandicapten

Nieuwbouw 2019 – 2022

Na 50 jaar was het gebouw van de Westerkim gedateerd. Daarom is in 2019 gestart met nieuwbouw, die afgerond is in 2022.

Lees meer over de nieuwbouw

Stabiliteit in bestuur

Ondanks alle fusiegolven en overnames in de zorg, is de Westerkim nog steeds een zelfstandige zorgorganisatie. Typerend hierbij is wel de stabiliteit van de bestuurders. Allen zijn zij lange tijd verbonden aan het woonzorgcentrum.

  • Zuster A. Mulder 1967 – 1981
  • Dirk Dekker 1981 – 1989
  • Johan Beijering 1989 – 2011
  • Febo Emmelkamp 2011 – 2022
  • Ria Knotters 2018 – heden