Klassieke Kerstkoekjes (ca. 30 stuks)
Ingrediënten
Voor het deeg:
-
250 g bloem
-
125 g koude roomboter (in blokjes)
-
125 g kristalsuiker
-
1 zakje vanillesuiker
-
1 ei
-
Snufje zout
Voor decoratie (optioneel):
-
Poedersuiker
-
Een klein beetje water of citroensap
-
Kleurstoffen
-
Kerst sprinkles/versiersels
Bereidingswijze
1. Maak het deeg
-
Meng bloem, suiker, vanillesuiker en zout in een kom.
-
Voeg de koude boter toe en wrijf deze met je vingers door het bloemmengsel tot een kruimelig deeg.
-
Voeg het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.
-
Vorm een bal, wikkel in folie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Steek de koekjes uit
-
Verwarm de oven voor op 180°C (boven/onderwarmte).
-
Bestuif het werkvlak licht met bloem.
-
Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dik.
-
Steek figuren uit met kerstvormpjes (ster, kerstboom, sneeuwvlok…).
-
Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
3. Bakken
-
Bak de koekjes 10–12 minuten, tot de randjes licht goudkleurig zijn.
-
Laat afkoelen op een rooster.
Decoreren
Maak glazuur door 100 g poedersuiker te mengen met 1–2 tl water of citroensap.
Voeg eventueel kleurstof toe en versier de koekjes wanneer ze volledig zijn afgekoeld.