Recept voor Stoofpeertjes, maar dan anders..

Stoofpeertjes met duivensap, sinaasappel en balsamico

Ingrediënten (voor 2, 3 personen)

  • 6 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman)

  • 400 ml rode druivensap (liefst puur, zonder toegevoegde suiker)

  • 100 ml water

  • 1 à 2 el balsamicoazijn

  • 2 el honing, rietsuiker of ahornsiroop

  • 1 sinaasappel (sap + schil in brede repen)

  • 1 kaneelstokje

  • 2 steranijs

  • 3 kruidnagels

  • 1 tl vanille-extract of ½ vanillestokje

  • Optioneel: een stukje verse gember (1 cm, in plakjes)

  • Klontje boter (voor glans)


Bereiding

  1. Schil de peertjes, laat de steeltjes eraan. Snijd eventueel een klein plakje van de onderkant zodat ze rechtop kunnen staan.

  2. Doe in een ruime pan: druivensap, water, balsamico, honing, sinaasappelsap en -schil, kaneel, steranijs, kruidnagels, vanille en eventueel gember.

  3. Breng dit aan de kook, leg de peertjes erin en zet het vuur laag.

  4. Laat de peertjes 1,5 à 2 uur zachtjes stoven, tot ze mooi zacht en donker van kleur zijn.

  5. Haal de peren eruit en kook het vocht nog even in tot een stroperige saus. Roer er een klontje boter door voor glans en diepte.

  6. Serveer warm of koud, met wat van de siroop eroverheen.