Stoofpeertjes met duivensap, sinaasappel en balsamico
Ingrediënten (voor 2, 3 personen)
-
6 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman)
-
400 ml rode druivensap (liefst puur, zonder toegevoegde suiker)
-
100 ml water
-
1 à 2 el balsamicoazijn
-
2 el honing, rietsuiker of ahornsiroop
-
1 sinaasappel (sap + schil in brede repen)
-
1 kaneelstokje
-
2 steranijs
-
3 kruidnagels
-
1 tl vanille-extract of ½ vanillestokje
-
Optioneel: een stukje verse gember (1 cm, in plakjes)
-
Klontje boter (voor glans)
Bereiding
-
Schil de peertjes, laat de steeltjes eraan. Snijd eventueel een klein plakje van de onderkant zodat ze rechtop kunnen staan.
-
Doe in een ruime pan: druivensap, water, balsamico, honing, sinaasappelsap en -schil, kaneel, steranijs, kruidnagels, vanille en eventueel gember.
-
Breng dit aan de kook, leg de peertjes erin en zet het vuur laag.
-
Laat de peertjes 1,5 à 2 uur zachtjes stoven, tot ze mooi zacht en donker van kleur zijn.
-
Haal de peren eruit en kook het vocht nog even in tot een stroperige saus. Roer er een klontje boter door voor glans en diepte.
-
Serveer warm of koud, met wat van de siroop eroverheen.