Bosboomstraat 26 Hoogeveen | Telefoon: 0528-264038 | info@westerkim.nl

Vrijwilligerswerk

 

 

 

Door de inzet van vrijwilligers krijgt de belofte Welkom Thuis elke dag meer betekenis. Binnen de Westerkim zijn vrijwilligers enorm belangrijk.  Wij werven dan ook continu vrijwilligers. Om het vrijwilligerswerk in goede banen te leiden is vrijwilligersbeleid opgesteld.  U kunt ons vrijwilligersbeleid hier downloaden.

Ook als vrijwilliger maak je deel uit van ons gezin. We bieden je een plaats waar jij tot je recht komt. We sluiten aan op jouw talenten, passies en hobby’s. Daarom hebben wij eerst een persoonlijk kennismakingsgesprek. Hierin bespreken wij wat jij graag doet en kijken we hoe we bij elkaar passen. Daarna vinden we samen een mooie plek in de Westerkim.

Chauffeur

Wij zijn op zoek naar een man/vrouw die ons team chauffeurs zou willen versterken. Ben je ervaren met het rijden op een personenbus (rijbewijs B), flexibel, indien nodig beschikbaar op zaterdag, geduldig en kan je goed omgaan met mensen? Dan zoeken wij jou. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.

BrainTrainer

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die samen met een bewoner structureel (op vooraf afgesproken momenten) spelletjes willen doen op een van onze BrainTrainers. Je bent dan samen actief bezig op de spelcomputer of je ondersteunt een bewoner om zelf tot de oplossing te komen.
Wat is een braintrainer? De BrainTrainer is een speciaal voor mensen met dementie ontwikkelde spelcomputer. Het scherm van de BrainTrainer is een zogenaamd aanraakscherm, oftewel een touchscreen. De BrainTrainer bevat vele uiteenlopende spelletjes en opdrachten. De BrainTrainer zorgt ervoor dat de hersenen actief blijven.

Maatje gezocht

Ben je sociaal, hou je van gezelligheid, een spelletje doen, een wandeling maken en heb je affiniteit met ouderen met dementie? Dan komen wij graag met je in contact. Momenteel zijn wij dringend op zoek naar meerdere vrijwilligers die aan het einde van de middag met bewoners willen wandelen (sommige bewoners maken gebruik van een rolstoel). Het zou fijn zijn als je in elk geval 1 middag in de week beschikbaar zou kunnen zijn. Het einde van de middag (tussen 16.00 en 17.30 uur) is vaak een moment waarop bij ouderen met dementie de onrust toeneemt. Juist op zo’n moment een wandeling kunnen maken of iemand die ‘gewoon’ even bij je kan zijn kan al veel rust geven.

 

Kennismaken?

Meld je voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij onze contactpersoon Yvonne Kuijer. Dat kan telefonisch: 0528-264038 of stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Download hier de folder vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers vacature algemeen 

Overzicht vacatures vrijwilligerswerk:

Houtbewerking

Voor onze wekelijkse groep houtbewerking zoeken we een handige man (of vrouw) om samen met andere vrijwilligers de groep te begeleiden. De ochtend is van 9.15-11.45 uur. Bent u creatief, bereid om (samen met andere vrijwilligers) het ‘voorwerk’ te doen (hout halen, op maat zagen etc) en heeft u leuke ideeën voor houtbewerking, kom ons dan helpen!

Dirigent

Wij zijn op zoek naar een dirigent die 1 x per 2 weken op vrijdag van 10.00-11.45 uur ons Westerkim-koor wil begeleiden. U werkt samen met een andere dirigent. Om de week bent u beschikbaar. Kunt u piano spelen? Heeft u kennis van het instuderen van liederen met verschillende stemmen (sopraan, alt, tenor, bas)? Dan zoeken we u! Wekelijks komen de koorleden samen om te oefenen. Samen koffie dringen hoort daar ook bij! Eens in de zoveel tijd wordt er door het koor (en de dirigent) een optreden gegeven in de Westerkim op zondagavond tussen 17.30 en 19.00 uur.

Koffieschenken

Wilt u in het weekend, op zaterdagochtend, koffie komen schenken in onze Vijverzaal en een praatje maken met onze bewoners? Dan bent u van harte welkom. De tijden zijn van 9.30-11.15 uur.

Filmavond

Op maandagavond van 18.30-21.00 uur is er filmavond voor onze bewoners. Wij zoeken hiervoor nog enthousiaste vrijwilligers die samen met de activiteitenbegeleider de avond begeleiden en die verstand hebben van de apparatuur die daarvoor nodig is.

Bloemschikken

Een keer per maand, op vrijdagmiddag gaan we samen met onze bewoners bloemschikken van 13.45-17.00 uur. Heeft u ‘groene vingers’ en vind u het leuk om bewoners te ondersteunen bij het maken van een bloemstuk? Dan zoeken wij u! Samen met andere vrijwilligers en een activiteitenbegeleider geeft u invulling aan de middag, waar ook het opruimen/zaal weer netjes maken bij hoort.

Spelletjesmiddag

Op maandagmiddag van 15.00-16.30 uur is er een spelletjesmiddag in onze Vijverzaal. Samen met een andere enthousiaste vrijwilliger en twee leerlingen van het Roelof van Echten College begeleidt u onze bewoners bij verschillende spellen.

Drentse avond

Eén woensdagavond per maand wordt er een Drentse avond georganiseerd van 18.30-21.30 uur. Voor invulling van deze avond zijn wij op zoek naar twee vrijwilligers die het leuk vinden om (verkleed als) GerritJan en Annechien een samenspraak/toneelstukje te doen.

Optredens/activiteiten

Een praatje maken, luisteren en bemoedigen, samen van een activiteit in huis genieten, dat is wat u ligt! Het ophalen van de bewoners van hun kamer en het terugbrengen is er een onderdeel van. De activiteiten zijn op de middagen en avonden. Koffie schenken vind u alleen maar leuk en gezellig!

Drentse avond

Op woensdagavond worden er ‘Drentse avonden’ georganiseerd van 19.30 tot 21.00 uur. Deze avond bent u er samen met een activiteitenbegeleider en andere vrijwilligers voor de begeleiding.

Samen sportief

Houdt u van bewegen en vind u het leuk om dit samen met onze bewoners te doen? Een activiteitenbegeleider leidt deze activiteit en u hebben we nodig voor de begeleiding/assistentie. Er is een groep op donderdagochtend van 9.30 – 10.45 uur en een groep op vrijdagochtend van 10.15 – 11.15 uur.

Rondbrengen koffie/thee

Wij zoeken vrijwilligers die met een koffie en/of thee kar op de afdelingen rond willen gaan, tussen 9.30 uur en 10.30 uur, en ’s middags tussen 14.30 uur en 15.30 uur. Je gaat op de afdeling rond met koffie/ thee en koek voor de bewoners die op hun eigen kamer koffie of thee drinken.

Rondbrengen maaltijden

Van 11.20 – 12.00 uur worden de maaltijden rondgebracht bij de bewoners in de aanleunwoningen. U haalt de maaltijden op uit de centrale keuken en brengt ze op de kar naar de bewoners die in hun eigen huis eten.

Restaurant

We zoeken een vrijwilliger die hulp wil bieden tijdens de warme maaltijd in het restaurant. Liefst een vrijwilliger met ervaring in de bediening. De tijden zijn van 11.00 uur tot 13.30 uur. U draait een dienst samen met een vaste medewerker. Natuurlijk is er de mogelijkheid om goed ingewerkt te worden.

Organist

We zijn op zoek naar een organist(e) voor onze weekopening op maandag (10.00-11.00 uur)  en de ochtenddienst op zondag (10.00-11.15 uur). Wilt u een keer meedraaien met een van onze organisten? Neem u a.u.b. even contact op.

Zingen bij het orgel

Met een groep mensen zingen bij het orgel. Christelijke of oud-hollandse liederen. Het is een dankbare activiteit. Bent u beschikbaar op donderdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur? Dan zoeken we uw hulp voor het ophalen van bewoners (soms met rolstoel)en het samen zingen. Wellicht vind u het leuk om ook zelf het zingen eens te begeleiden.

Coördinerende taken

Houdt u van organiseren en overzicht houden? Liggen uw talenten bij plannen? Ook dan zijn wij op zoek naar u! Op onze verschillende huiskamers en bij verschillende activiteiten zijn er tot onze grote dank al veel vrijwilligers actief voor onze bewoners. Om dit in goede banen te leiden is het nodig om overzicht te hebben en indien nodig moet er vervanging geregeld worden. Is dit iets wat in uw straatje past? Kerntaken: Roosteren, indien nodig vervanging zoeken, aanspreekpunt zijn bij afmelding.

Redactieleden contactblad de Verbinding

Voor de redactie van ons contactblad de Verbinding zoeken wij vrijwilligers. Redactievergaderingen vinden 1 x per kwartaal plaats en duren 1 ½ uur. Verdere uren in overleg. Wat moet er gebeuren? Afnemen interviews, foto’s maken, schrijven van artikelen, verzamelen afbeeldingen, puzzels  en gedichten.

Fietsen op de duofiets

Het mooie weer komt er weer aan. Tijd om te gaan fietsen op onze duofiets! Lekker door Hoogeveen en omgeving! U bent behulpzaam en houdt van een praatje. Het tijdstip is in overleg. Veelal zal dit zijn in de middag of begin van de avond. Van een ervaren fietser krijgt u instructies omtrent de duofiets en waar u alles kunt vinden. We spreken graag per week of twee weken een dagdeel met u af, zodat wij bewoners kunnen vragen om op die tijden te fietsen. We zijn op zoek naar meerdere vrijwilligers.

Ondersteunen op huiskamers

Wij hebben verschillende huiskamers waar ouderen met dementie de dag samen doorbrengen. Op deze groepen spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Zij helpen ons om de bewoners meer aandacht te geven en assisteren daarmee een medewerker. Bent u wekelijks een dagdeel beschikbaar (ochtend, middag of avond) en vind u het leuk om te wandelen, een spelletje te doen, de krant samen te lezen, samen te eten of wat te praten? Laat het ons dan weten! U kunt ervoor zorgen dat onze bewoners net een beetje meer gezelligheid ervaren!

Creatieveling

Voor onze creatieve middag, zoeken wij een vrijwilliger. Bent u creatief en wilt u dat met anderen delen dan bent u bij ons op de juiste plek! Het is de bedoeling dat de bewoners zelf hun creativiteit kwijt kunnen in de aangeboden activiteit en dat u daarin positief ondersteunt. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om de beleving en het plezier.

Individuele activiteiten

Er zijn een groot aantal bewoners die het fijn zouden vinden als er iemand bij hen op bezoek komt. Er zijn verschillende vragen voor dit individuele contact. Vind u het prettig om met een oudere in gesprek te gaan over zijn leven? Beschikt u over een luisterend oor? Soms een gesprekje over koetjes en kalfjes, nieuwtjes uit Hoogeveen of Drenthe, of soms wat diepgaander, over doorgemaakt verdriet, u staat er voor open. Uiteraard kan het ook zijn dat iemand een spelletje wil doen of wil wandelen (in een rolstoel) in de buitenlucht.

Gezellige zaterdagavond

Op de laatste zaterdagavond van de maand is er een gezellige avond voor alle bewoners in de Vijverzaal in de Westerkim. Daarvoor zoeken wij nog een gastdame/heer. Tijdstip: 18.00 – 22.00 uur Uw taken: Bewoners ophalen, gezelligheid creëren, een praatje maken, verzorgen en (samen met de andere vrijwilligers) opruimen en de bewoners weer terugbrengen.

Klein ontbijt

Gezellig kleinschalig ontbijt met ongeveer 4-6 bewoners van 8.00 – 10.00 uur. Wat moet er gebeuren? De tafel dekken, de kar met het ontbijt uit de broodkeuken halen, bewoners opwachten en eventueel ophalen, met bewoners de maaltijd beginnen (bidden of laten bidden), helpen bij het brood smeren en (zonodig) eten geven, in gesprek gaan met bewoners tijdens de maaltijd, eindigen, tafel afruimen en kar weer terugbrengen naar de broodkeuken.

Bingo

Houdt u van het spel bingo? Onze bewoners wel! Vind u het leuk om tijdens het spel onze bewoners te helpen om de getallen op het bordje in de gaten te houden? En om hen te voorzien van koffie en thee? Meld u dan aan! De bingo is op vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur. U bent deze middag samen met een groep andere vrijwilligers.

Tuinonderhoud

Houdt u van tuinieren? Heeft u een dagdeel of meer per week zin om onze tuin te helpen onderhouden? U kunt gras maaien, onkruid wieden, planten verzorgen, kortom, u heeft groene vingers! Kom helpen in onze belevingstuin. Er zijn geen vaste dagen of tijden voor het tuinonderhoud.

Portier

Heeft u ’s avonds (door de week en in het weekend) zin om bij ons achter de balie als portier te functioneren? Veel bewoners vinden het erg gezellig dat er iemand zit. Samen een praatje maken, of vanuit de zithoek uitgenodigd worden er gezellig bij te komen zitten, is niet ongebruikelijk. U heeft toezicht op onze hoofdingang, u ziet iedereen binnenkomen en uitgaan. Wil u weten hoe dit in zijn werk gaat? Kunt u er zich geen beeld van maken? Kom dan een keer (proef)meedraaien met een van onze portiers! Een avond is van 18.00-22.00 uur.

Dagbesteding Molukse ouderen ‘Bahtera’

Voor onze dagbesteding ‘Bahtera’, voor Molukse ouderen zijn wij op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om (Moluks) te koken voor (en met) de groep. De groep Bahtera is elke week op dinsdag en donderdag aanwezig in het gebouw van Stichting Salawaku. Heeft u affiniteit met (Moluks) koken en met de Molukse cultuur dan zoeken wij u! De tijden zijn globaal van 9.30-14.00 uur, in overleg is er veel mogelijk. Ook zijn wij voor deze groep op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om het team te ondersteunen op de groep, samen koffie/ thee drinken, lekker samen ‘makan’, activiteiten/ spelletjes doen enz..