Coronavirus

Veelgestelde
vragen over de
bezoekregeling

Bij de Westerkim hanteren wij de handreiking van ActiZ voor de gefaseerde en gecontroleerde aanpak van de bezoekregeling voor verpleeghuiszorg. Bezoek vindt zo veel mogelijk plaats op 1,5 meter afstand van zorgverleners en bewoners.

Veelgestelde vragen over de bezoekregeling

Veelgestelde vragen over de bezoekregeling

Vanaf dinsdagmiddag 26 mei mogen de bewoners één geregistreerde bezoeker per week ontvangen.
Voor iedere bewoner registreren wij één vaste bezoeker. Wie dat is, bepaalt de bewoner samen met de contactpersonen. Alleen deze geregistreerde bezoeker komt langs bij de bewoner. Hiermee conformeren wij ons aan de landelijke richtlijn zoals aangegeven door minister president Mark Rutte tijdens de persconferentie van 19 mei 2020.
Ja, de geregistreerde bezoeker meldt zich aan via de het formulier op deze website. Zo zorgen we er voor dat iedere bewoner één keer per week bezoek kan ontvangen.
De bezoeker kan zich voor een afspraak bij de Westerkim melden bij de MFR. Dat is aan de rechterkant van de hoofdingang, voorbij de tent van de spreekluisterverbinding (er hangt een poster met bewegwijzering). Voor een afspraak in de Westerheem kan de bezoeker zich melden bij de ingang aan de Jozef Israëlsstraat.
Nee, dat is helaas nog niet mogelijk. De geregistreerde bezoeker meldt zich op het geplande tijdstip. De gastvrouw van de Westerkim ontvangt de bezoeker en doet de check-in. Dit houdt in dat zij de bezoeker vraagt zich te identificeren, vragen stelt over de gezondheid van de bezoeker, instructie geeft voor het bezoek en de bezoeker begeleidt naar de afdeling. Ook haalt de gastvrouw de bezoeker weer op het afgesproken tijdstip op. Dit alles doen wij conform de richtlijnen van ActiZ.
Op dit moment is dat nog niet mogelijk. Wij pakken de versoepeling van de bezoekregeling gefaseerd aan. In de eerste fase is alleen bezoek op het appartement van de bewoner mogelijk. In de tweede fase komt er onder andere een mogelijkheid om met de bewoners te wandelen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de tweede fase in gaat.
Ja, de geregistreerde bezoeker mag een cadeautje, boodschappen of de was voor de bewoner meenemen. Het meebrengen en nuttigen van consumpties is niet toegestaan.
Er is een bezoekschema waarbij de bezoekers steeds een kwartier na elkaar binnenkomen en vertrekken. Zo zorgen we er voor dat bezoekers elkaar niet kruisen.
De gastvrouw meet de temperatuur op van de bezoeker en vraagt hem of haar zich te identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Daarnaast stelt zij de volgende vragen: Heeft u griep- of verkoudheidsverschijnselen of koorts? Bent u besmet geweest met het Covid virus of bent u onlangs getest? Bent u in contact geweest met iemand waarvan u weet dat die besmet is met het Covid virus?
De bezoeker houdt 1,5 meter afstand van de medewerkers en desinfecteert bij binnenkomst de handen. Deze 1,5 meter afstand geldt ook voor het bezoek van de naaste. Verder niest en hoest de bezoeker in de elleboog en gebruikt papieren zakdoekjes. Toiletgang mag uitsluitend op kamer van bewoner en met vermelding achteraf zodat het toilet schoongemaakt kan worden.
Bezoekers hoeven alleen een mondkapje te dragen bij niet-instrueerbare bewoners die de anderhalve meter afstand regel niet begrijpen.
In de eerste fase kost de check-in en check-out en het brengen en halen van de bezoeker ongeveer 20 minuten. Deze tijd gaat af van het bezoekuur. Dit betekent dat er ongeveer 40 minuten overblijft voor het bezoek op de kamer van de bewoner.
Wij zetten alles in het werk om een uitbraak te voorkomen. Als dit toch gebeurt, wordt de bezoekersregeling per direct stopgezet.
Volgens de routekaart van de Rijksoverheid is het vanaf 15 juli toegestaan om de bezoekregeling te verruimen. Wij houden ons aan de richtlijnen van de overheid en volgen de berichten van de minister president.
Volgens de richtlijn van ActiZ voor de versoepeling van de bezoekregeling is het verboden om huisdieren mee te nemen in het verpleeghuis. In de Westerkim beoordeelt het Corona Coördinatie Team de individuele aanvragen voor bezoek van een huisdier. Bezoekers kunnen deze vraag mailen of stellen via de zorgmedewerkers.

Heeft u vragen over de bezoekregeling van de Westerkim?

Corine Nieuwenhof

zorgmanager