Croque monsieur maken

In Frankrijk kun je er niet omheen: de croque monsieur of madame. Deze tosti wordt standaard gevuld met ham en kaas, en getopt met béchamelsaus of een spiegeleitje bovenop, maar wat is nu welke? En: hoe maak je ze het lekkerst?

Een croque monsieur maken is een stuk makkelijker dan het misschien lijkt. Begin hiervoor met de béchamel en verwarm je oven vast voor op de grillstand.

Smeer de broodjes aan één kant in met roomboter en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin ook een beetje roomboter en besmeer een sneetje aan de ‘droge’ kant met de mosterd, beleg met de geraspte Gruyère of Emmenthaler en ham. Top met het andere sneetje en bak in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant.

Haal vervolgens de croque uit de pan en leg in een ovenbestendige schaal of op een bord. Leg hierop een paar lepels béchamelsaus en top met de Parmezaan en een flinke snuf zwarte peper. Gratineer nog een paar minuutjes in de oven en serveer gelijk.

Benodigdheden:

  • 2 dikke plakken wit brood (het liefst van een dag oud)
  • 2 plakken ham naar smaak
  • 40-50 gram geraspte Gruyère of Emmenthaler kaas (of een andere pittige, smeltende kaas)
  • 3-4 eetlepels béchamelsaus
  • Mosterd naar smaak
  • Een handje Parmezaan
  • Klontje roomboter