Deze week wat recepten de tijd van de bevrijding!

Bevrijding: Lekkernijen voor huiselijke feestjes

Het duurde na de bevrijding nog maanden voor de voedselvoorziening in Nederland weer een beetje op gang kwam en het voedseldistributiesysteem weer functioneerde. Voedselbonnen zijn nog tot 1952 in gebruik geweest. Het zal dan ook een uitdaging geweest zijn om wat feestelijks op tafel te zetten tijdens de bevrijding, zeker in het westen van Nederland.

Hieronder vind u twee recepten van lekkernijen van toen:

Zoute stengeltjes (net zoiets als pretzels)
Benodigdheden
100 gram gekookte aardappelen
100 gram bloem
Mespuntje bakpoeder
1 theelepel zout
1 eetlepel boter
Naar smaak: snuf chilivlokken of 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn of een flinke draai peper

Bereiding
Maak de aardappelen fijn en meng met bloem, bakpoeder, zout, boter en extra smaakmakers. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Is het te droog, voeg dan een beetje melk toe.

Rol het deeg uit heel dun uit en snijd in reepjes. Leg de reepjes op een met bakpapier bekleed bakblik.

Bak de stengeltjes in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 15 á 20 minuten goudbruin en knapperig.

Kruidkoekjes
Benodigdheden
300 gram patentbloem
150 gram donkerbruine basterdsuiker
50 gram walnoten
3 gram bakpoeder
8 gram specerijenmix naar keuze
75 ml volle melk

Bereiding
Maal de walnoten in een keukenmachine heel fijn. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, specerijenmix en gemalen walnoten in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de melk toe en kneed tot een deeg.

Vorm kleine koekjes van het deeg. Maak je handen telkens een beetje nat om kleine balletjes te rollen, dat gaat makkelijker. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 20 minuten gaar.

Voor een eigentijdse twist: bestuif met poedersuiker!