Hangop

Hangop is zo’n gemakkelijk en lekker toetje om te maken dat het bijna geen recept mag heten. Maar toch is het ontzettend leuk om te delen omdat je er zo lekker snel mee klaar bent en werkelijk iedereen vind het lekker. Het enige is, je moet het de avond van te voren even doen. Wat is hangop? Hangop is een zuivelproduct dat je in een schone theedoek schept die je boven een schaal of mengkom laat uitlekken. Je kunt de theedoek ook aan de punten ophangen om uit te laten lekken, vandaar de naam hangop. Na een nachtje uitlekken krijg je een ingedikte soort kwarkachtige yoghurt. Wij maken hangop altijd van een emmertje Griekse yoghurt. Aan de yoghurt kun je smaakje geven, zoals citroen in dit geval. Het sap en de rasp meng je door de yoghurt voordat je hem in de theedoek stort. Gebruik overigens wel een schone theedoek en bij voorkeur een die niet met wasverzachter of een wasmiddel met sterke geur gewassen is (de hangop neemt die geur/smaak aan). De volgende dag schep je de yoghurt uit de theedoek in de schaaltjes en versiert het met vers fruit, meringue en verkruimelt er een hazelnootkoekje over. Super lekker!

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 2 citroen
  • 150 gr gemengd vers fruit (aardbeien, rode besjes, blauwe bessen )
  • 70 gr hazelnootkoekjes
  • 8 meringue schuimpjes

Zo maak je het

  1. Begin een nacht van tevoren. Leg een theedoek (zonder wasverzachter gewassen) in een zeef. Leg de zeef op een mengkom. Meng de citroenrasp door de Griekse yoghurt en schep daarna in de theedoek. Zet alles in de koelkast en laat een nacht staan (langer kan ook).
  2. Hak de hazelnootkoekjes grof, dit kun je in een keukenmachine doen (met je handen breken of met een mes grof hakken kan natuurlijk ook). Verdeel de hangop over de schaaltjes, garneer met vers fruit, Leg er wat meringue schuimpjes bij en garneer met de hazelnootkoekkruimels.