Wist u deze info over Italië?!

Deze week staat in het thema van Italië. Het land van de paus, de pizza en de grote katholieke kerken.

Hieronder vind u nog meer informatie over Italië, misschien komt het later deze week nog van pas.

Taal Italiaans .
Hoofdstad Rome (een stad met veel geschiedenis!).
Inwoners 61.500.000 (ruim 61 miljoen, bijna 4x meer dan Nederland!).
Oppervlakte 300.000 km² (bijna 10 keer groter dan Nederland).
Munt Euro (Italianen betalen met het zelfde geld als wij).
Nationale feestdag 2 juni, jaarlijks wordt dit gevierd.
Religie (geloof) Voornamelijk rooms-katholiek .
Tijd Het zelfde als in Nederland, geen verschil dus!
Continent Europa (Zuid-Europa om nog preciezer te zijn).
Sport Vooral voetbal, maar ook wielrennen (fietsen) en motorsporten.

 

Geschiedenis van Italië

Italië heeft een hele interessante geschiedenis die duizenden jaren terug gaat. Vóór de belangrijke stad Rome was Italie bevolkt door meerde volken. Zo waren er naast de Romeinen ook Etrusken, Apuliers, Latijnen, Liguriers en nog een hele boel andere volken… ze waren dus niet alleen. Vanaf de 8e. eeuw vóór Christus kwamen de Grieken daar ook nog eens bij met koloniën (een kolonie is eigenlijk een bezetting: een stuk land dat een ander land eigenlijk “inpikt” (dit kwam vroeger veel voor)) in Zuid-Italië en Sicilië. De macht van de Romeinen nam wel toe en werd verspreid over Italië en nog verder (Iberisch Schiereiland, wat wij tegenwoordig Spanje en Portugal noemen). Het Romeinse rijk kon en werd verder worden uitgebreid. Uiteindelijk waren de Romeinen met het Romeinse rijk de baas over een groot deel van Europa.

Cultuur van Italië

In Italië vinden ze het fijn als je weet wat de ongeschreven regels zijn (gewoonten) en meedoet waar het kan met de rituelen van de Italiaanse cultuur. Je krijgt er van de Italianen waardering en complimenten voor terug als je dat doet. Het is een volk dat warm, vriendelijk en open is. Italianen praten graag in de mooie Italiaanse taal. Over de taal gesproken… zij vinden het fijn als je je best doet om hun taal te spreken, als is het maar een beetje: goedemorgen,  dankjewel…

In Italië worden gasten altijd als eerste begroet. Als je een onbekende bent, zullen Italianen je snel willen leren kennen. Meestal schudden Italianen de  hand.

Italië staat ook bekend om de veel een lekkere koffiesoorten. Cappuccino is bijvoorbeeld typisch Italiaans! Het is een land waar dan ook veel koffie wordt gedronken. Naast van koffie, houden de Italianen ook van een drankje (borrel, alcohol) op zijn tijd. Dit is dan vaak wijn, maar bier is ook populair. Naast drinken houden Italianen ook van eten. De Italiaanse keuken is dan ook erg bekend en populair over heel de wereld. U kent de keuken vast wel van… pizza en pasta! Natuurlijk zijn er nog veel meer specialiteiten, maar hier staan ze vooral bekend  om.

Verder is Italië natuurlijk ook heel erg geliefd bij toeristen. Dit zorgt ook voor een hoop inkomsten voor veel Italianen. Rome, maar ook Milaan (bekend van de mode wereld!) Sicilië en Florence worden veel bezocht. Toerisme is er in Italië dus zeker!

Weetjes over Italië: wist jij dat…

  • … bij Italië zo’n 3.700 eilandjes horen?
  • … Rome zo’n 2,7 miljoen inwoners heeft?
  • … Italië 20 regio’s en meer dan 100 provincies heeft?
  • … het grootste deel van Italië bestaat uit heuvels en bergen?